NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

UNIJE

Smještaj: kvarnerska otočna skupina

Površina: 16,8 km2

Duljina: 9,5 km

Obalna linija: 36,6 km

Razvedenost: 2,52

Najviši vrh: Turan, 138 m

Pros. god. temp: ° C

Broj stanovnika (1981): 83

Stanovništvo: poljodjelstvo, ribarstvo

Opis: Otok je obrastao šikarom. W obala je strma i nepristupačna, a E razvedena i bogata šljunčanim plažama. Jedino naselje na otoku - Unije, smješteno je u prostranom zaljevu. E dio otoka poznat je nautičarima po nekoliko lijepih uvala od kojih je najpoznatija, ali zbog ostataka vojnih građevina ne i najljepša uvala na otoku, uvala Maračol. Na otoku, S od mjesta Unije, je sportski aerodrom.

Rt Lakunji na N otoka zbog pličine treba oploviti na udaljenosti barem 50 m. Uz W obalu male se dubine protežu daleko od obale. Otočić Samunćel je teško uočljiv, a N od njega treba paziti na označeni greben Samunćel. S od otočića je kamenita pličina s grebenjem. E od luke Unije treba zaobići hrid Školjić i ne ploviti između nje i kopna. Na S rtu Arbit paziti na označenu pličinu Arbit. Prolaz između otočića Mišnjak i E obale otoka Unije je vrlo plitak, a N od njega je neoznačena pličina od 2,9 m.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar