NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NOVSKO ŽDRILO

Zaklonjeno:

Izloženo:

Uplovljavanje: N ulaz u prolaz ispred rta Baljenica označen je plutačama, koje ograničavaju granice plićina. S ulaz u kanal označen je crvenim svjetlom na rtu Ždrijac.

Sidrišta:

Upozorenje: Na udaljenosti od oko 260 m od rta Ždrijac, nekoliko metara od W obale nalazi se neoznačeni greben koji se teško primjećuje. Prolazom teče struja koja ima smjer NW prosječne brzine 1 čv. Za juga i nakon kiše dostiže brzinu od 4 čv. Za jake struje preporučuje se plovidba uz W obalu kanala.

Opis: Uzak prolaz (200-250 m) visokih i strmih, gotovo okomitih obala, koji spaja Velebitski kanal s Novigradskim morem. Dubine u prolazu su vrlo velike, tako da njime mogu prolaziti sva plovila. Preko kanala postavljen je most na visini od 90 m na udaljenosti od 0.65 nm od rta Baljenica.

Upute za plovidbu: Brzina plovidbe je ograničena na 8 čv. U prolazu je zabranjeno susretanje i prestizanje drugih plovila. Plovilo pred ulaskom u kanal mora brodskom sirenom dati 2 duga signala (svaki po 5 sekundi). Svako plovilo koje se nalazi u kanalu odgovara brodskom sirenom i to 5 kratkih signala (svaki po 1 sekundu). Ukoliko se neko plovilo nalazi u prolazu, plovilo na ulasku u prolaz mora čekati da se prolaz oslobodi. Svako plovilo, kad uplovi u prolaz, mora dati 5 kratkih zvučnih signala kao upozorenje ostalim plovilima.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar