NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

OSOR

Zaklonjeno: Ne koristi se kao zaklonište.

Izloženo: Bura puše žestoko i stvara uzburkano more na N ulazu. U prilazu sa S strane bura i jugo pušu jako, ali samo jugo stvara uzburkano more, dok SW vjetar može ponekad stvoriti i vrtloge. Uplovljavanje sa S strane ponekad mogu otežati i vjetrovi iz I i II kvadranta.

Uplovljavanje: U prilazu sa N strane paziti na označenu grebenastu pličinu N od rta Osor i hrid Osor E od rta. U prilazu sa S strane je plitko pa treba ploviti E od crvenih valjkastih oznaka. Uz obalu Cresa, u duljini oko 50 m prije mosta, je plitko (ispod 2 m) pa se treba držati dalje od nje.

Boravak: Može se čekajući na otvaranje mosta pristati na E obali uz sam ulaz u tjesnac ili sidriti u uvali Bijar N od prolaza.

Upozorenje: Uz obalu Lošinja N od mosta u duljini oko 40 m dubina je samo 1,5-1,7 m. Struja u tjesnacu je jaka, ponekad i do 6 čv, pa kroz tjesnac treba ploviti brzinom 2-3 čv većom od brzine struje. Prednost prolaza imaju plovila sa S strane, a plovila koja čekaju na prolaz moraju manevrirati ili sidriti tako da ne smetaju plovilima u prolazu. Dok je most otvoren zabranjeno je pristajanje, zaustavljanje i mimoilaženje u tjesnacu.

Opis: Tjesnac širok 12 m i najmanje dubine 2,6 m, premošten je pokretnim mostom, a plovan je samo za manja plovila.

vezani pojmovi:
OSORSKI ZALJEV

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar