NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

FAŽANSKI KANAL

Orijentacija: Fažanski kanal je morski prostor između obale kopna i otočja Brijuni, od rta Barbariga na obali do označenog grebena Kabula na N kraju otočja Brijuni, te od rta Proština (crveno svjetlo) na obali do rta Peneda (bijelo svjetlo) na najjužnijem kraju otoka V.Brijun.

Zaklonjeno:

Izloženo: Vjetrovi NW smjera razvijaju valove u N dijelu kanala, a SW i SE vjetrovi u S dijelu, dok bura puše jako ali ne stvara valove.

Sidrišta: Jedina luka na obali je Fažana, ali zato ima nekoliko dobrih sidrišta za manja plovila naročito za vjetrove iz SW i SE i to ispred Fažane te u uvalama Marić, Peroj, Runci i Verige gdje dno drži dobro.

Upozorenje: U kanalu je stalna struja NW smjera koja za plime i S vjetrova može doseći brzinu do 3 čv. Događa se da je struja oseke ponekad jača od stalne struje pa dobiva SE smjer. Istočna obala je kamenita i plitka kao i E obala otoka Veliki Brijun.

U kanalu ima dosta plićina na koje treba paziti. Sve su označene. U N dijelu kanala je plićina Mrtulin W od rta Mrtulin. U S dijelu nalaze se plićine S od luke Fažana, plićina Slavulja ispred rta Slavulja na NW kraku V.Brijuna, plićina Rankun ispred rta Rankun E od V.Brijuna te plićina Kotež na sredini kanala oko 0.4 nm NW od otočića Kotež.

Između luke Fažana i Brijuna nalaze se položeni cjevovodi i kablovi.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar