NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

SOLIN

Solin se prvi put spominje pod imenom Salona 119. godine prije Krista kao središte ilirskog plemena Delnata. Godine 78. prije Krista Salona postaje ekonomski i politički centar rimskih posjeda u Dalmaciji,a najveći napredak doživljava u vrijeme cara Dioklecijana. Nakon pada Zapadnorimskog Carstva Salona postaje sjedište namjesnika istočnogotskog kralja Teodirika, a u 6. stoljeću ulazi u sustav Bizanta (Istočnorimskog Carstva). Godine 614. zauzeli su je Slaveni i Avari razorivši je pritom do temelja.

Danas postoje ostaci rimskog teatra s polukružnim gledalištem s početka 2. stoljeća, temelji hrama gradskog foruma s reprezentativnim zgradama i hramovima iz 1. stoljeća, ostaci rimskog amfiteatra s početka 2. stoljeća, ostaci trobrodne starokršćanske bazilike s osmerokutnim baptisterijem, kršćanski oratorij sa ostacima fresaka sa likovima svetaca i natpisima na njegovim zidovima, ruševine gradskih termi, tragovi rimskog i starokršćanskog groblja.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar