NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NIN

Gradić u Ninskom zaljevu, smješten na niskom naplavnom poluotoku.

Područje Nina naseljeno je od prapovijesnog vremena. U 10. st. spominje se pod imenom Nona. Nin je središte župe i sjedište 'hrvatskog biskupa', u doba narodnih vladara. U Ninu su boravili i hrvatski kraljevi, a od 12. st. priznaje vlast ugarsko - hrvatskih vladara. Od 1358. - 1409. g. je pod zaštitom Venecije. Ostaci amfiteatra i foruma na kojem je stajao hram iz 1. st., sačuvani su od antičkog naselja.

Crkvica sv. Križa, vjerojatno iz 11. st., potječe iz predromaničkog razdoblja i ima tlocrt u obliku križa i kupolu. Ukrašeni kameni nadvratnik ima uklesano ime župana Godežava iz 9. stoljeća.

Iz crkvice sv. Mihovila potječe natpis s imenom kneza Branimira koji se danas nalazi u crkvi sv. Križa. Uz istočna gradska vrata su ruševine crkve iz 13./14. st.. Župna crkva sv. Anzelma je na mjestu stare romaničko - gotičke katedrale od koje je sačuvana bočna kapela i reljefi svetaca uzidani uz sjeverni portal. U riznici se čuvaju relikvijari iz vremena oko 800. godine. Dijelovi bedema s kulama i dvoja gradska vrata sačuvana su od srednjovjekovnog fortifikacijskog sustava.

Nedaleko od Nina, sačuvana je predromanička crkvica Sv. Nikole u Prahuljama iz 11. stoljeća. Crkvica ima trolisni tlocrt i kupolu iznad koje je dograđena kula-izvidnica u vrijeme ratova s Turcima.

Poznata Višeslavova krstionica, izvanredan primjer starohrvatske pleterne plastike (oko 800. godine), čuva se u Splitskom muzeju a također potječe iz Nina.

Nin je osobito poznat zbog svoje povijesne prošlosti te zbog okolice koja pruža dobre uvjete za odmor i rekreaciju, a posebice za zdravstveni turizam. U blizini je nalazište ljekovitog mulja peloida, a njegova primjena je poznata još od rimskog doba.

U Ninu se nude specijaliteti domaće i međunarodne kuhinje. Otvorene su mogućnosti za sport i rekreaciju te sportski ribolov i lovni turizam. U galeriji 'Višeslav' se tijekom cijele godine održavaju izložbe poznatih hrvatskih slikara, a tijekom turističke sezone održavaju se zabavne večeri.

Interesantna je legenda o otočiću Zečevo, N od Nina iza poluotoka Jasenovo, koji je od kopna odvojen uskim kanalom, a za oseke se može pješice do njega. Na otočiću su redovnici-pustinjaci u prošlosti sagradili crkvu Gospe od Zečeva. Početkom 16. st. Turci su zapalili crkvu i samostan, a kip Gospe bacili u more. Kip je doplutao do Nina, pa se u spomen na taj događaj svake godine na 5. svibnja kip Gospe u procesiji prenosi na Zečevo.

vezani pojmovi:
NINSKI ZALJEV, SVETI NIKOLA

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar