NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

MAKARSKA

Grad, luka i popularno turističko mjesto smješteno u prostranoj uvali koju sa W zatvara poluotok Sv.Petar, a s SE strane rt Osejava. Makarska je smještena uz morsku obalu i podno Biokova, a sastoji se od starog dijela mediteranskog tipa i novijeg s hotelima. Makarska ima prekrasnu, oko 1500 m dugu plažu u uvali Donja Luka, okruženu parkom i borovom šumom.

Područje Makarske naseljeno je već u antičko doba. Tada se ovdje nalazilo naselje Muccurum, koje je prema predanju razorio istočnogotski kralj Totila u 6. st. Kasnije je Makarska bila jedno od glavnih uporišta Neretljana. Sve do 14. st. bila je pod vlašću hrvatskih i ugarsko-hrvatskih vladara. Tijekom 14. i 15. st. bila je pod vlašću bosanske dinastije Kotromanić. Od 15. do 17. st. Makarskom su vladali Turci, a nakon njih Venecija. Tijekom 19. st. vladar je bila Austrija.

Nasuprot pristanu nalazi se jedina sačuvana barokna kuća s balkonom, a na obali barokna crkva Sv. Filipa Nerija i zgrada nekadašnjeg samostana filipinaca koja je sačuvala prvobitni vanjski izgled. Pokraj magistrale nalazi se spomenik u obliku piramide Napoleonovom maršalu Marmontu. Na mjestu nekadašnje benediktinske opatije je franjevački samostan iz 1400. godine. Stara samostanska crkva, s baroknim zvonikom iz 1715. godine, na glavnom oltaru ima sliku 'Uznesenje Bogorodice' naslikanu 1760. godine. Samostan ima staru biblioteku, arhiv i zbirku umjetničkih predmeta iz doba baroka. U središtu Makarske, na trgu, nalazi se spomenik pjesniku Andriji Kačiću Miošiću (izradio ga je Ivan Rendić 1890. godine). S gornje strane trga nalazi se barokna župna crkva Sv. Marka u čijoj se sakristiji čuvaju portreti makarskih biskupa iz 18. i 19. stoljeća, srebrni umjetnički predmeti iz vremena baroka i ikone iz 16. stoljeća. Uz južnu stranu crkve nalazi se barokna česma iz 1775. godine.

Makarska je danas središte Makarske rivijere, koja se pruža u dužini od oko 60 km, od Brela na NW do Graca na SE. Rivijera se nalazi podno planine Biokovo. More je ovdje najčišće na cijelom Sredozemlju. Turistička tradicija započela je gradnjom prvog hotela 1914. godine. U franjevačkom samostanu u Makarskoj nalazi se Malakološki muzej sa jedinstvenom zbirkom iz Jadrana i drugih svjetskih mora. Smatraju je jednom od najljepših i najvećih malakoloških zbirki u svijetu.

vezani pojmovi:
BIOKOVO, Crpka Makarska

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar