NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

CRES

Zaklonjeno: Od svih vjetrova, iako bura i jugo pušu jako.

Izloženo: Orkansko jugo u luci stvara visoke valove koji plave obalu.

Uplovljavanje: U luku Cres ulazi se kroz 400 m široki kanal. Kao orijentaciju treba koristiti svjetionike na rtu Kovačine (bijelo) i rtu Križice (zeleno). Najbolje je ploviti sredinom kanala, zbog plićina koje su daleko od obale (do 100 m). Nakon ulaska u kanal postaje vidljiv svjetionik na rtu Melin (crveno) u čijoj je neposrednoj blizini podvodna hrid pa je od nje potrebno ploviti na udaljenosti od najmanje 50 m. Brzina plovidbe unutar kanala i luke ograničena je na 5 čvorova.

Boravak: Na N strani nalazi se gradska luka, koja se sastoji od tri dijela. Vanjski dio čini glavni pristan dug 50 m koji se pruža prema S, te oko 60 m duga riva. Vezati je najbolje u drugom dijelu luke koju zatvaraju dva mola pruženi jedan prema drugom. Uz njih se može vezati ili sidriti pred njima na dubini od oko 5 m, muljevito dno drži dobro. Dio iza molova, kao i treći dio luke koji čini mali mandrač zauzeti su plovilima mještana. Vezati se možete i na rivi koja se od glavnog pristana pruža prema brodogradilištu u smjeru SE, koja je i najsigurniji zaklon od valova bure i juga.

Na S strani nalazi se ACI marina Cres.

Upozorenje:

Opis:

vezani pojmovi:
LUKA CRES, ACI CRES, Crpka Cres

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar