NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

KRK

Grad i luka u istoimenom zaljevu. Krk je jedino, od starih naselja na otoku, od svog nastanka izgrađen na obali i prvi koji je izdao turističku razglednicu u 19. stoljeću. Krk, antički Curicta, postoji već u rimsko doba o čemu svjedoče ostaci gradskih zidova i rimskih termi iz 1. i 2. stoljeća prije nove ere.

Katedrala, prvotno trobrodna starokršćanska bazilika iz 5/6. st., je najznačajniji spomenik grada. U romaničkoj katedrali Uznesenja blažene Djevice izgrađene početkom 12. stoljeća nalazi se bogati inventar iz doba gotike, renesanse i baroka kao npr. glasovita franjevačka srebrna pala, rad P. Kotlera iz 1477. godine. U biskupskom dvoru nalazi se zbirka slika talijanskih slikara iz 16. i 17. stoljeća. Zvonik katedrale je iz 16-18. stoljeća, a sama katedrala je nekoliko puta je dograđivana.

Pored katedrale je romanička bazilika Sv. Kvirina s bogatim plastičnim ukrasom pročelja. Ranoromanička bazilika Gospe od Zdravlja građena je u 12. stoljeću, a u blizini se nalazi franjevačka crkva iz 13. stoljeća. Čutverokutna kula na Kamplinu (12. st.) je najstarija od gradskih utvrda. Kaštel s kulom, troja gradska vrata i ostali dio zida potječu iz 15.-16. stoljeća.

vezani pojmovi:
KRK, Crpka Krk, POLJICA

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar