NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

HVAR

Grad i luka, smješten na zapadnom dijelu otoka. Uz izrazito mediteransku klimu i bujnu suptropsku vegetaciju, Hvar je privlačan tijekom cijele godine. Oko 1920. godine počinje se razvijati turizam i danas je Hvar jedno od najposjećenijih turističkih središta u Hrvatskoj.

Rimsko naselje postojalo je već u 3. stoljeću na području Hvara. Godine 1278. počinje gradnja gradskih zidova koji se sa brežuljaka spuštaju i gdje ih je povezivao južni zid. U 13. stoljeću na vrhu brežuljka podignut je gradski kaštel, a 1551. godine sagrađena je nova tvrđava.

Na brdu Sv. Nikola, uz stražarnicu i kapelicu, Francuzi su 1806. godine sagradili tvrđavu Napoleon, a nedaleko od franjevačkog samostana tzv. 'Bateriju'. 1455. godine započela je gradnja luke gdje se zimi sklanjala venecijanska flota. Središte starog dijela grada, jezgra je stare urbanističke osnove iz 15. stoljeća.

Najmonumentalniji spomenik civilne arhitekture, Arsenal, počeo se graditi 1579. godine. Hrvatski knez Pietro Semitecolo, pokraj Arsenala, dao je sagraditi zgradu s velikom terasom (Belvedere). 1612. godine u zgradi je uređeno spremište za žito i druge namirnice. Iste godine knez je dao podići i prvi kat na Arsenalu i u njemu urediti kazališnu dvoranu u kojoj se daju dramske i operne predstave do 1796. godine. Tu je između ostalih djelovao i pjesnik i književnik Hanibal Lucić. Danas je u zgradi Arsenala galerija suvremene umjetnosti.

Uz katedralu Sv. Stjepana koja je sagrađena u 16/17. stoljeću na mjestu stare benediktinske opatije nalazi se pseudoromanički zvonik iz 17. stoljeća. Na baroknim kamenim intarzivnim oltarima su slike, a lijevo od ulaza uzidan je kasnogotički reljef iz 14. stoljeća. Iznad njega je reljef 'Bičevanje Krista', varijanta djela kipara Jurja Dalmatinca. U riznici se, osim starih slika i liturgijskih predmeta, čuva i štap biskupa Pritića iz 1509. godine.

Pred katedralom, na sredini trga, nalazi se gradski bunar iz 1529. godine. Na sjevernoj strani trga nalazi se palača Paladini. Leroj, kula sa satom počela se graditi 1466. godine u stilu kasne gotike, a dovršena je u 16. stoljeću u stilu renesanse sa zvonikom iz 1562. godine. Gradska loža dovršena 1479. godine naslanja se na kulu. Na obali se nalazi zvonik sagrađen oko 1550. godine. Na poluotoku Sv. Katarine nalazi se kula iz 1811. godine. Crkvice Sv. Kuzme i Damjana (15/16. st.) i Sv. Duha (15. st.) nalaze se u starom dijelu grada.

Izvan gradskih zidova, na istočnoj strani grada nalazi se renesansni ljetnikovac Hanibala Lucića iz 16. stoljeća. Na rtu između dvije uvale je franjevački samostan sa crkvom Gospe od milosti, ispod čijeg se glavnog oltara nalazi grob Hanibala Lucića. U samostanskom rektoriju čuva se zbirka veziva (13-15. st.), iluminiranih rukopisa, dokumenata, knjiga i slika.

vezani pojmovi:
HVAR

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar