NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

FILIP JAKOV

Naselje na obali Pašmanskog kanala čije središte je 700 m od obale. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, vinogradarstvom i turizmom.

Naselje se razvilo oko srednjovjekovne crkve posvećene apostolima Filipu i Jakovu. Do turskih osvajanja ovdje je bila luka benediktinskog samostana u Rogovu, čiji se ostaci nalaze NE od naselja. Za vrijeme ratova s Turcima, naselje je više puta stradalo, a srušeno je i za vrijeme Kandijskog rata. Današnje naselje podignuto je u 17. i 18. stoljeću. Rimsko i srednjovjekovno naselje nalazilo se jugoistočno od današnjeg o čemu svjedoče ostaci kuća i crkve. U gotičkoj crkvi Sv. Mihovila čuva se drveno raspelo iz 14. stoljeća.

Naselje nudi raznovrsne turističke smještaje (apartmansko naselje, kampovi), ugostiteljsku ponudu te razne sportsko-rekreativne aktivnosti. 1. kolovoza održava se fešta Filipljanska noć, a tijekom cijele prve polovice kolovoza održava se Filipljansko ljeto sa brojnim kulturno-zabavnim priredbama. 16. kolovoza je blagdan Sv.Roka. Odavde se kreće u organizirane izlete na Kornatsko otočje.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar