NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

BLATO

Grad smješten u unutrašnjosti otoka, čijim se središtem proteže drvored lipa dug više od 1 km. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, uglavnom na površinama isušenog Blatskog polja. Blato je gospodarsko središte otoka Korčule.

Na području Blata otkriveni su ostaci rimskog poljoprivrednog dobra. Najstarije građevine datiraju iz 14.st. (crkve sv.križa i Sv.Jeronima - romaničko-gotički stil gradnje). Srednjovjekovna trobrodna župna crkva Svih svetih proširivana je u 17. stoljeću. U okolici su sačuvane srednjovjekovne crkvice Sv. Marije u Polju (1338. godina), Sv. Martina u maloj Krtinji (1346. godina) i Sv. Mihovila u Dugom Podu (1346. godina). U kaštelu obitelji Arnerić nalazi se Zavičajni muzej.

Blaćani već dugo njeguju svoje običaje i tradicije. Jedan od najpoznatijih je viteška igra od boja - kumpanija. Izvodi se svake godine 28. travnja, na blagdan sv.Vicence, zaštitnice mjesta. Kumpanija je viteška borba dviju vojski. Ples od boja se izvodi kroz nekoliko plesnih figura, praćenih svirkom mijeha i udaranjem u veliki ratni bubanj. Nakon toga počinje ples vojnika i djevojaka, tanac. Viteška igra se izvodi pred crkvom Svih Svetih, gdje se održavaju sve blaćanske svečanosti i manifestacije.

vezani pojmovi:
KORČULA

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar